Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak salim, esnek ve ötümlü bir dokumada olmalı, yalabık bir aromaya ve nizamlı yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de birbunca mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro kucaker en özen etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakınlarında bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve kucakime müheyya yaklaştırmak kucakindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde kucakilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde kucakiliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet reva ve kucakilebilir en tam değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken başka bir isim bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir ölçü olduğunu ve katiyen kucakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet ayrımı beyninde gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değustalıkimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değustalıktirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, duman azalır ve kucakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça duman artar, kucakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna çağ ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en elleme ölçü bu ve bu değerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız madde yaklaşık 6 ay içerisinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tesviye üzerine müesses bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı kucakin belli bir çağ içerisinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca bir küme alev değustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti getirmek kucakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ölçü iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz erdemli rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in baki ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek kucakin en elleme seçenek olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Tün gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde erdemli rutubet değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.